Champions League – omgång 2: Storklubbar med problem

Champions League var tillbaka i veckan med sin andra gruppspelsomgång av sex och det var med några minst sagt spektakulära resultat som följd.

Det är svårt att inte börja med mötet i Paris mellan PSG och Manchester City som på förhand var så hett det kunde bli sett till kvalité och stjärnglans. Både Mauricio Pochettinos PSG och Pep Guardiolas City är högaktuella som titelvinnare senare i vår och tisdagskvällen gav oss en första indikation på lagens nivå.

Fransmännen må ha vunnit med 2-0 men det var med mycket möda och tack vare ett halvslarvigt Manchester City som de tre poängen kunde hämtas hem. Presspelet var tvivelaktigt, det låga blocket varken kompakt eller med förmåga nog att täcka tillräckliga delar av planhalvan (City avancerade på kanterna otaliga gånger) vilket ledde till att britterna både kunde och borde ha gjort mål. Men med PSG:s sensationellt starka fronttrio och effektiviteten framåt kunde de ändå lösa uppgiften.

Manchester City-anhängare borde däremot inte ligga sömnlösa över resultatet, för om det är något av dessa två lag som har ljusare framtidsutsikter så är det just City. Guardiolas mannar har börjat säsongen starkt med underliggande siffror som lovar ännu mer. Tisdagens resultat var en smärre slump om något och spelar vi om samma match 100 gånger till lär City göra fler mål än PSG fler gånger än tvärtom.

För PSG:s del finns det resultatet till trots, frågetecken. Det icke-existerande presspelet kommer fler gånger INTE att räcka till mot bättre lag som Manchester City, Liverpool och Bayern Munchen än de gånger det kommer att fungera. Risken finns alltid, som igår, att man blir tillbakatryckta på grund av att motståndarna får fri lejd in på offensiv planhalva, sista tredjedelen och många gånger även straffområdet. 31 gånger tog sig Manchester City in i det sistnämnda vilket är 12 fler än deras genomsnitt från förra säsongen, och då var de bland de absolut främsta på den grenen i hela Europa.

PSG:s trio med Messi, Neymar och Mbappé är såklart ett starkt kort att slänga fram när man vill komma ur djupa positioner, och den är också komponerad på ett sådant sätt att de passar just de kontringssituationerna, men trots det så borde de sannolikt inte räcka till i ett eller två dubbelmöten mot den tidigare nämnda topptrion.

Just nu har jag PSG på plats fyra om man skulle försöka sig på någon form av USA-inspirerad ”Power Ranking” av Champions League-lagen där alltså Liverpool, Manchester City och Bayern Munchen alla är före.

*****

Om PSG – Manchester City stal rubrikerna på förhand så var det Sheriff Tiraspol som var i rampljuset efteråt. 2-1 segern mot Real Madrid på Santiago Bernabéu saknar nästan motstycke och vi pratar helt klart om en av de riktigt stora sensationerna i Champions League-historien.

Turneringens lägst rankade, samt turneringsdebuterande, lag enligt diverse expertutlåtanden, oddssättningar med mera tar alltså en trepoängare mot turneringens framgångsrikaste klubb genom tiderna, och det på bortaplan.

Matchen i sig dominerades av Real Madrid och nog förtjänade de segern baserat på chanserna de skapade men den egna inkompetensen i de avgörande lägena samt Sheriffs osannolika effektivitet fällde avgörandet. xG, skott och bollinnehav säger sällan allt och bör framförallt användas som redskap över tid eller/och som en komponent i en bredare matchanalys men när siffrorna är 3.3-0.2, 30-4 och 74%-26% (enligt Fbref.com) så är det rätt uppenbart vilket det spelförande laget var.

*****

Barcelonas 3-0 förlust mot Benfica borde (väl?) vara spiken i kistan för Ronald Koeman. Nog för att klubben är på en sämre plats än vad de någonsin varit under de sista 20 åren men de senaste resultaten börjar bli så dåliga att situationen är ohållbar. Koeman är inte rätt man för att hålla ett svagt Barcelona på en tillräckligt hög nivå och han har dessutom nått en nivå av toxicitet i sin hållning gentemot pressen att det inte bidrar till annat än skada hos hans spelare.

Att konstant trycka på hur medioker truppen är kan inte vara rätt strategi…

*****

Cristiano Ronaldo avgjorde matchen mot Villarreal med kvällens sista spark men det var knappast välförtjänt. Matchen präglades av gästernas skicklighet med boll och förmåga att spela sig förbi Manchester Uniteds mycket tveksamma press vilket renderade i ett gäng attacker längs vänsterkanten. Villarreals ytter på den sidan, Arnaut Danjuma, hade ett rejält övertag på Diogo Dalot och det var också holländaren som assisterade Paco Alcácer till 1-0 målet.

Skifte i momentum strax där efter gjorde dock att hemmalaget fick vind i seglen och kunde stabilisera det läge som när det var som värst var ordentligt viktat åt Villarreals håll. Men några minuter av tidiga stopp på Villarreals speluppbyggnad under andra halvlek skakade liv på både Old Trafford och Manchester United. Som indikation på detta kan man se att Villarreal tog nio avslut fram till Alcácers 1-0 mål men bara två under resterande 37 minuter.

Över lag är det fortfarande ett Manchester United och Ole Gunnar Solskjaer som letar efter ett hållbart vinnande recept. Tendenserna under fjolårssäsongen var stundtals goda men inledningen på den här säsongen har varit svag och återigen blir man påmind om den sviktande kvalité laget faktiskt har hållit under norrmannens ledning.

Truppen är tillräckligt bra för att kunna nosa på alla tänkbara titlar men just nu är de en bra bit bakom de allra bästa.