AnteckningsBlocken: Brighton

AnteckningsBlocken: Brighton

Slutplacering: 13 – Brighton

Brighton blev en riktigt vattendelare ifjol; å ena sidan hade man bäst xG-skillnad (xG-xGA) totala lag av alla lag utanför topp 4 (även 5:e bäst xPTS), å andra sidan slutade man på 16:e plats. Absolut spenderade man blott 811 minuter i ledning, vilket gör underliggande siffror något dopade, men det är också enastående data för en klubb med 250m euro i truppvärde. Ligger katastrofala avslutare eller “oflyt” bakom detta, och hur svarar man upp på tappet av Ben White?

Transferfönster – Brighton säsongen 2021/22

AnteckningsBlocken: Brighton

Här sker alltså en del förändringar. Målvakten Ryan, som alltså gjorde ett par fina säsonger tidigare men blev förpassad till först bänken efter sin skada (hittade inte tillbaka till samma nivå som innan) och gick vägen via lån till Arsenal. lämnar nu för Sociedad samtidigt som Pröpper återvänder till Nederländerna. Dessutom försvinner som sagt White i försvaret. In kommer 23-årige Mwepu från Salzburg som är en lovande mittfältskugge som nog kan växa under Potters förtroende. Han spelar ungefär i samma roll som Bissouma, så vi får se huruvida den sistnämnde stannar. Målvaktssidan breddas även med Scherpen (fd andremålvakt i Ajax). Känslan är att man behöver få in någon spelare till och det ryktas om både Nathan Phillips såväl som Odsonne Edouard.

bet365 white yellow logo

100% upp till
1.250 SEK

Minsta insats 50 kr och krav på 1x fastställt spel för att få spelkrediterna. Regler & Villkor gäller. Utbetalningar exkluderar insatser i spelkrediter. Tidsbegränsningar och villkor tillämpas.

Minsta insats 50 kr och krav på 1x fastställt spel för att få spelkrediterna. Regler & Villkor gäller. Utbetalningar exkluderar insatser i spelkrediter. Tidsbegränsningar och villkor tillämpas.

Truppen – Målvakter

AnteckningsBlocken: Brighton

Sanchez tog klivet upp från U23-laget ifjol och gjorde en klart godkänd debutsäsong. Med det sagt är det långt ifrån det starkaste målvaktsparet och Steele, som inte kommer att spela, är väl egentligen den enda med någon vidare erfarenhet. 

Truppen – Försvarare

AnteckningsBlocken: Brighton

White är definitivt ett avbräck, men väldigt positivt att snart få tillbaka Lamptey, som var skadad stora delar av förra säsongen. Dunk är en klippa och även Webster – som nyligen skrev på ett långt kontrakt – tycker jag är bättre än vad han får cred för. Som mittback finns även fjolårets nyförvärv Joel Veltman och de unga talangerna Östigard samt van Hecke. Vänsterbacksplatsen (eller ja, vänstermittfältare i 3-5-2-uppställningen) är i mina ögon den svagaste. 

Truppen – Mittfältare

AnteckningsBlocken: Brighton

Med Mwepu som ny i truppen finns det faktiskt en hel del olika alternativ på innermittfältet med allt från mer kreativa spelare i Lallana, Groß och Mac Allister till mer mångsidiga i Bissouma, Alzate och Moder. 

Truppen – Anfallare

AnteckningsBlocken: Brighton

 Längst fram hittar vi Neal Maupay, Leandro Trossard och Percy Tau. Den förstnämnda var den som missade allra mest ifjol och hade utan alltför mycket svårigheter kunnat göra det dubbla antalet mål. Är han då en dålig avslutare eller var det mycket slumpmässiga faktorer som låg bakom det? Tittar vi på hans tidigare säsonger så underpresterade han xG även säsongen innan, men överpresterade när han gjorde 25 mål i Championship ytterligare en säsong tillbaka i tiden. Absolut är Premier League ett steg upp, men jag tycker fortfarande fransmannen har vad som krävs och tror vi får se ett antal mål betydligt närmare det förväntade. 

En annan anfallare som underpresterade grovt var Aaron Connolly. 

Truppen – Tränare

AnteckningsBlocken: Brighton

Jag gillar Graham Potter starkt och tycker det nästan är ett underverk vad han får ut med det materialet han besitter. Även om han predikar en spelförande filosofi, vilket är imponerande för en så pass “liten klubb”, så fick vi även förra säsongen se prov på att man kan försvara lite lägre i situationer där det behövs. 

Truppen – Totalt

AnteckningsBlocken: Brighton

Jag tror – inte speciellt förvånande naturligtvis – att Brighton inte nödvändigtvis visar upp lika starka underliggande siffror, men skrapar ihop noterbart fler poäng. Regression toward the mean, helt enkelt. Potter ska kunna hantera Whites frånvaro och man ska kunna störa även de främsta topplagen även denna säsong. 

Mitt speltips på Brighton säsongen 2021/22

Brighton ö45.5 poäng är tagen sedan tidigare till @ 2.19 hos Pinnacle. 

pinnacle logo odds

Högst odds!

18+ | Regler & Villkor gäller | Stödlinjen.se

18+ | Regler & Villkor gäller | Stödlinjen.se

Bästa fantasyrådet till Brighton säsongen 2021/22

Finns flera intressanta tillgångar på försvarssidan. Sanchez är absolut vettig till 4.5m och i försvarslinjen är både Dunk (5.0m) och Lamptey (4.5m) rimliga val. Jag hade dock velat se Lamptey helt skadefri i några matcher först och se om han fortsätter visa upp lika offensiva räder som tidigare. Dunk är snäppet dyrare, men plockar upp osedvanligt många bonuspoäng också. 

AnteckningsBlocken: Brighton