Ansu Fatis comeback och elitmässiga siffror

Det finns mycket att säga om Ansu Fati men faktumet att han på sina fyra matcher sedan comebacken, där första starten kom under söndagen mot Valencia, har gjort två mål och sett allmänt imponerande ut är lovande. Symboliken i att 18-åringen fått Lionel Messis nummer 10 är såklart stor och därför blir den här (åter)starten extra viktig.

Valencia-matchen var Ansus första start sedan 7:e november 2020 men precis som under de korta inhoppen, 55 minuter totalt utspritt på tre matcher, så såg det ut som att han aldrig varit borta. Han gick emot sina motspelare med samma beslutsamhet och mod som innan knäskadan och även fast touchen inte är helt där än, det syns trots allt, så har han fortfarande så hög volym i antal hotande aktioner under en match att det knappt spelar någon roll. Han är nettopositiv och har således fler bra aktioner än dåliga, då kan man kosta på sig ett bolltapp emellanåt.

Målet var precis en sådan beslutsam aktion där han går emot två Valenciaspelare, kombinerar med Memphis Depay och kraftfullt trycker sig fram för att komma etta på bollen. Avslutet som följde var även det från den högsta hyllan, precis i linje med de flesta av spanjorens aktioner sen han kom tillbaka.

Jag kom på mig själv under matchen med att nästan förvånas över hur bra Ansu Fati varit sedan återkomsten. Sedan kom jag och tänka på siffrorna han presterade innan skadan och förstod att, ja, han är helt enkelt så här bra.

Spidern ovan är från debutsäsongen 19/20 och det Ansu visade upp så tidigt går knappt att ta in. Han är och snuddar vid ytterkanten, vilket alltså är 95:e percentilen bland topp fem ligorna i Europa, på xG, skott och touch i boxen medan han även har väldigt bra xG Assisted-siffror. Det skulle kunna vara en spider från en av världens bästa spelare men i stället var det från en 17-åring som tidigare endast spelat juniorfotboll.

Ansu Fatis faktiska output i alla tävlingar under de totalt 2000 minuter han gjort i Barcelonas A-lagströja är även det fantastiskt med 0.75 mål/assist per 90:e minut, en siffra som vanligtvis placerar en spelare i den 90:e percentilen eller bättre.

Om förväntningarna på Ansu Fati var höga innan comebacken så har de inte minskat vid det här laget. Han har trots sin ringa speltid på seniornivå, 2000 minuter vilket är ungefär det samma som 22 hela matcher, blivit Barcelona, Spanien och ett av hela fotbollsvärldens stora framtidsnamn. Fascinerade på alla sätt men inte heller något som går att förneka.

När Ansu Fati är på planen så levererar han i nivå med de allra bästa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *