Analys: Siffrorna bakom Pedris succé

För ett och ett halvt år sedan hade man behövt vara särskilt insatt i spansk fotboll för att veta vem Pedri var. Nog att ryktena om talangen från Kanarieöarna hade spridits till fastlandet, han var till exempel på provspel hos Real Madrid som 15-åring redan 2018 men nobbades, men det var väldigt få utanför klubbarnas egna scoutingbubbla som hade koll på ynglingen. Så när FC Barcelona gjorde klart med den då 16 år gamla mittfältaren från Las Palmas med totalt tre seniormatcher i bagaget var det många som höjde på ögonbrynen. Vad få då kunde ana var att det var starten på en framgångssaga som saknar motstycke. Pedris första professionella säsong slutade i 36 matcher med Las Palmas i Segunda División, en övergång till världens kanske största klubb samt debut i tre olika landslag (U17, U18 och U19). I början av denna säsong kom dessutom U21-landslagsdebuten.

Men La Segunda och Las Palmas i all ära, Barça och La Liga är något helt annat. Som väntat var det en bänkplats som gällde initialt för Pedri men speltiden växte successivt och idag kan vi konstatera att stjärnskottet startat 14 av Barças 22 ligamatcher plus ett antal i Champions League samt Copa del Rey.

Alt som oftast har Pedri varit en del av en mittfältstrio tillsammans med Busquets och De Jong där den förstnämnda ofta tar hand om den vänstra sidan av fältet, vilket vi också ser på hans “heatmap” (från Sofascore) för säsongen.

”Forsberg är Sveriges viktigaste spelare”

Även om man ser en tydlig huvudyta där han oftast opererar flyter han gärna runt och hittar ytorna där han som mest behövs och kan skapa farligheter. Han har dessutom flyttat runt positionsmässigt då han även startat som ytter och sittande mittfältare, men i min värld är han som allra bäst till vänster i en mittfältstrea.

Adderar vi dessutom hans spelarradar från Statsbomb kan vi se under vilka kategorier hans siffror sticker ut.

”Forsberg är Sveriges viktigaste spelare”

Pedri är en passningsvirtuos som är väldigt inblandad i både uppbyggnaden av anfallen vilket vi ser på hans höga värde i ‘xGBuildup’ (baseras på hur inblandad du är i samtliga aktioner som leder fram till skott samt skottassist, men där dessa två är exkluderade) samt ‘xG Assisted’ (expected goal värdet på samtliga skottassist i genomsnitt). I båda dessa värden är han bland de mest framstående i hela Europa (topp 5 ligorna) då han placerar sig själv i den 98:e percentilen. Hans defensiva siffror sticker även de ut då han snittar 4.45 ‘pressure regains’ per 90 minut vilket är ett värde som baseras på att laget vinner tillbaka bollen inom fem sekunder från tillfället att spelaren sätter press på motståndaren. Detta är givetvis väldigt beroende på din roll i laget samt hur ofta, och hur bra, laget pressar men oavsett vad är dessa siffror ett tecken på en Pedri som är aktiv i försvarsspelet. Och dessutom ofta gör det effektivt.

Utrymme för förbättring finns givetvis, och konstigt vore väl annat med tanke på hans ålder. Som synes är hans siffror för ‘Turnovers’ väldigt dåliga sett till andra centrala mittfältare i Europas topp 5 ligor då han tappar bollen 2.79 gånger per 90 minut. Kontext krävs dock som alltid och i och med att Pedri har en betydligt mer framskjuten position än många andra centrala mittfältare tar han ofta fler risker i sitt passninsgspel samt opererar i ytor där man ofta är mer pressad. Spelare som är aktiva på planens sista tredjedel och som förväntas skapa målchanser tenderar att ta större risker oftare än övriga. Hans inflytande på sista tredjedelen är också större än någon annan central mittfältares i hela ligan (med 900+ minuter spelade) då han snittar 34.1 touch i den ytan per 90 minut. Närmast är Real Betis Sergio Canales på 28.7.

Som jag redan nämnt är Pedris ‘expected assist/xG Assisted (xA)’ siffra bland de bästa bland innermittfältare i hela Europa, men faktum är att det dessutom står sig starkt om man jämför med spelare på alla positioner i La Liga.

”Forsberg är Sveriges viktigaste spelare”

Pedri är alltså topp 10 i ligan bland både xA och Shot-creating actions (de två aktionerna som föranleder ett skott). Detta tyder på en stor inblandning i både den sista, men också näst sista, passningen innan ett avslut. En liten fotnot kring grafen är att Messi är exkluderad då han är så extremt långt före alla andra.

För protokollets skull kan vi också titta på statistiken för skottassist och även där ligger Pedri bra till.

”Forsberg är Sveriges viktigaste spelare”

Pedris siffror gynnas givetvis av att han spelar i ett så pass bra offensivt lag som Barcelona men att som 17-18 åring kliva in i världens största klubb och ta den platsen och det ansvaret han tagit är remarkabelt. Istället för att vänjas in i det hela och sakteliga öka sin speltid under de första säsongerna har han klivit in och blivit en nyckelspelare direkt. Förutom Messi går det absolut att argumentera för att Pedri varit lagets bästa spelare under säsongen. Även samspelet dem emellan har hyllats unisont och man kan förstå att argentinaren ser en lekkamrat i den unga spanjoren, för hans teknik och spelsinne är utöver det vanliga.

”Forsberg är Sveriges viktigaste spelare”

Jag skrev en tweet för några månader sen om hans funktionella teknik och jag känner att den sammanfattar hans spelstil ganska väl. Han är inte alltid spektakulär men hans förmåga att ta det rätta beslutet, att veta när han bör behålla bollen inom laget eller sätta en passning i djupet, är fenomenal. Att hitta den perfekta balansen under karriären är få förunnat, att ha den redan vid 18-års ålder är unikt.

För att kliva på siffrorna en sista gång tar vi hjälp av fotbollsstatistikern Hugh Klein som skapat en sajt vid namn macro-football.com där han tar fram spelarkort baserat på en egenskapad modell.

”Forsberg är Sveriges viktigaste spelare”

Klein tar alltså hjälp av sin modell för att placera varje spelare i en percentil för att på så sätt kvantifiera spelares påverkan på sitt lags prestationer. Ju högre percentil desto bättre. Som vi kan se är Pedri i 98:e percentilen på ‘Overall’ kategorien vilket indikerar att han är bland de mest inflytelserika spelarna för sitt lag i hela Europa.

Vill man läsa mer om exakt vilka siffror som ligger bakom dessa spelarkort rekomenderar jag att man går in på deras hemsida som jag också länkade till här ovanför.

Pedris prestationer den här säsongen har varit ett av få ljus i en mörk Barcelona-tunnel och med tanke på hans ålder och hur hans underliggande siffror ser så oerhört bra ut är det mycket som tyder på att detta är en storspelare som växer fram.