Analys: Real Betis förvandling

Real Betis har inte sällan fått stämpeln som laget som inte når upp till förväntningarna, speciellt under 2010-talet. 6:e platser och Copa del Rey-semifinaler har blandats med nedflyttning och ledningskaos. Fjolårssäsongen var en av de sämre då 15:e platsen med Rubi vid rodret var långt ifrån områdena i ligatabellen det siktades på. Därför var förhoppningarna höga när meriterade Manuel Pellegrini tillsattes i somras.

Med en offensiv bestående av spelare som Sergio Canales och Nabil Fekir, som i ärlighetens namn löser mycket på egen hand så fort bollen når sista tredjedelen, blev det primärt defensiven Pellegrini behövde sätta. 60 insläppta (näst flest i ligan) på 38 matcher under säsongen 19/20 sa sitt om problemen som fanns där.

Analys: Real Betis förvandling

Elvan ovan är den som får anses vara Pellegrinis ordinarie, men det har tagit en hel del expimenterande för att komma hit. Starten på säsongen blev tuff där de förlorade sju av de 11 första matcherna och släppte in 23 mål, fler än de gjort på samtliga matcher (16) sen dess. Faktum är dock att man, passande nog, kan dra en linje ganska exakt vid årsskiftet vad gäller Real Betis prestationer. För det vi såg innan och efter den linjen är natt och dag, både gällande resultat och underliggande siffror. De gick från ett högst mediokert fotbollslag som låg 11 i tabellen med fyra poäng till nedflyttning till att slåss om europaplatser och vara ett av ligans formstarkaste lag.

Om vi kollar på hur siffrorna har ändrats före och efter nyår så är skillnaden anmärkningsvärd.

Analys: Real Betis förvandling
Data: Fbref.com, Graf: McKay Johns, @mckayjohns

Grafen ovan visar hur Real Betis ’Expected goals’ trend sett ut genom säsongen där gröna linjen är Real Betis xG och röda linjen är motståndarnas xG. Det är alltså en bra indikation på hur laget har presterat sett till skapade chanser och tillsläppta chanser, vilket på något sätt är essensen av fotboll förutom att faktiskt sätta bollarna i nät. 

Som synes började Real Betis svagt och det var egentligen konstant uselt fram till omgång 12-13. Trendlinjerna började dock gå åt rätt håll någonstans där och sett till de sista 10 matcherna är det tydligt att Pellegrini hittat en vinnande formel.

Analys: Real Betis förvandling
Data: Fbref.com

Kollar vi i detalj på andra nyckelparametrar så ser vi att de efter årsskiftet tagit gigantiska hopp på många ställen (alla siffror är per match). Bland annat tar de betydligt fler poäng, har betydligt bättre målskillnad, betydligt bättre ’expected goal differential (xGD)’ och betydligt bättre xG per skott. Just den siffran är extra spännande, för fram till årsskiftet var det inget lag i La Liga som tog skott från sämre positioner än Real Betis, detta trots att de sköt mest i ligan förutom Real Madrid och Barcelona. Nu har de alltså lyckats förbättra den siffran med 0.04 enheter vilket må verka lite men är i själva verket stort, 0.09 är sämst i ligan medan 0.13 är bland de bästa.

Som en konsekvens av att de redan tidigare under säsongen tog många skott är förbättringen just där marginell, men likväl en liten förbättring. Skotten emot är enda kategorin där Pellegrinis mannar faktiskt försämrats, men kollar vi snabbt på xG per skott emot före kontra efter årsskiftet ser vi att det i det stora hela ändå är en helt okej förändring. Det hoppet har nämligen gått från 0.17 xG per skott emot, bland de absolut sämsta siffrorna i ligan, till 0.06 xG per skott emot, bland de absolut bästa siffrorna i ligan. Utöver detta kommer de oftare in i motståndarnas straffområde och släpper mer sällan in bollen i eget straffområde.

Taktiska finslipningar som presspel och passningar per skott ser relativt lika ut under båda dessa perioder. Real Betis PPDA (Passes Allowed Per Defensive Action, det är som det låter ett värde baserat på hur många passningar ett lag tillåter i genomsnitt per defensiv aktion som exempelvis en tackling) har visserligen rört sig från 8.05 (5:a i ligan) till 9.28 (8:a i ligan) vilket indikerar på att de inte är riktigt lika aggressiva i pressen men o andra sidan snittar de nästan exakt lika många pressaktioner på offensiv tredjedel under de båda perioderna (29.5 före årsskiftet kontra 29 efter), så där är skillnaden ytterst liten. Med bollen slog de i genomsnitt 37 passningar per skott innan årsskiftet och 36 passningar per skott efter, så även där är skillnaden marginell.

Allt är guld och gröna skogar som ni hör. Men varför har denna förändring skett?

  1. Sergio Canales

Att Sergio Canales har varit lagets främsta spelare under säsongen skriver nog de flesta under på, skillnaden med och utan honom på planen är enorm. Tyvärr för Real Betis del fick de känna på just hans frånvaro under de två sista månaderna av 2020 och effekterna av att tappa en av hela ligans bästa bolltransportörer och kreatörer märktes. 

Med Canales: 

  • 19 starter
  • 11-2-6 i resultatraden
  • 1.52-1.26 i målskillnad per match 
  • 1.84 poäng per match

Utan Canales: 

  • 8 matcher
  • 2-1-5 i resultatraden
  • 0.87-2.00 i målskillnad per match
  • 0.87 poäng per match

Skillnaden med och utan honom är enorm, man kan argumentera för att han är den enskilt viktigaste spelaren i hela ligan.

Säsongen började någorlunda lovande (med betoning på någorlunda) för de grönvita men när Canales skadade sig raserades allt, men när han sedan återvände lagom till säsongens första Sevilladerby och årets första match har Real Betis varit ett annat lag. Han var den sista pusselbiten i ett projekt som var på väg att finna stabilitet och tog fart på riktigt efter hans återkomst.

2. Víctor Ruiz

Den rutinerade spanska mittbacken hämtades in gratis under sommaren och även om han fick sitta på bänken till förmån för Marc Bartra inledningsvis har han nu växt fram till en av lagets viktigaste kuggar. Om Bartra och Mandi alltid hade ett misstag att bjuda på runt hörnet så har firma Ruiz/Mandi varit överraskande stabila, mycket tack vare den förstnämndas imponerande prestationer.

Nog bör vi slänga in en brasklapp om att Ruiz inte alltid varit den mest stabila pjäsen genom åren, så en dipp i form eller ett ödesdigert misstag kan komma, men just nu är han huvudfiguren i det säkraste mittlåset ’Los Verdiblancos’ haft på ett bra tag.

3. Tålamod 

Under Real Betis horribla start i höstas när de på alla sätt var La Ligas sämsta defensiva lag och låg närmare nedflyttning än den övre halvan så ville vissa se förändring på tränarbänken, men klubbens ledning gav Pellegrini, med rätta, tid att sätta sin prägel på laget och möjlighet att stabilisera defensiven. Och det gav utdelning, som det ofta gör när skickliga tränare ges tålamod.

Pellegrini har satt en elva och han har satt tydliga riktlinjer i spelet, något han famlade efter i början. Men Bartra har blivit Ruiz, hårt jobbande Ruibal har kommit in på en kant och Borja Iglesias och Nabil Fekir har hittat form. Saker måste få falla på sin plats och tränare kan inte alltid förväntas revolutionera ett lag i en handvändning, något Pellegrini visar nu.

Den generella framtiden för Real Betis ser ljus ut och Manuel Pellegrini har i det stora hela infriat de förväntningar som fanns på honom, förutsatt att laget håller ihop på slutet och inte fallerar totalt. Men det är mindre sannolikt baserat på alla möjliga parametrar, som vi sett tidigare i den här djupdykningen. Tankar, åsikter och profetior om klubben präglas numera av optimism och inget annat, precis som det ska vara. För Real Betis är en stor klubb som hör hemma i de övre skikten.