Analys: Jules Koundé – Europas största mittbackslöfte

Det räckte med en hel säsong i Ligue 1 för att Sevilla för två år sen skulle spränga banken och lägga €25M på Bordeauxs då 20-åriga mittbackstalang Jules Koundé, mer än de lagt på någon annan spelare innan dess. Nog för att han hade visat upp ett lovande spel i den franska ligan men runt 50 seniormatcher och endast en landskamp på juniornivå skvallrade om meriter som ännu inte vägde särskilt tungt. Men om det är något de kan Sevilla, med Monchi i spetsen, så är det att hitta bra spelare till lägre pris.

Inledningsvis hade den unge fransmannen svårt att ta en plats i elvan då både Diego Carlos och Daniel Carrico gick före honom. Men när portugisen Carrico gick sönder fick Koundé chansen, och som han tog den. Tillsammans med brassen Diego Carlos har de bildat ett av Europas allra bästa mittbackspar när Sevilla under Lopeteguis ledning blivit ett defensivt fort, sjunde bäst ”xG Against” siffror och femte minst insläppta mål per match denna säsong talar sitt tydliga språk.

 Numera är det snarare regel än undantag att se rubriker där Koundé kopplas ihop med diverse toppklubbar, och jag tror på allvar att samtliga har hört sig för. Han är för bra för att ignorera.

Analys: Jules Koundé – Europas största mittbackslöfte

Kollar vi på hans spelarradar sticker de progressiva siffrorna med boll ut, han är lång ut mot kanten både i passningar och löpningar med boll (längst ut = topp fem procenten i Europa). Dessutom har han en fascinerande hög vinstprocent i luftrummet för att vara 1.78m lång (eller kanske kort i det här fallet), som också ger en bra avspegling av hans kvalitet med tanke på det höga antalet nickdueller han hamnar i. Det jag gissar att de flesta reagerar på är de låga siffrorna i tacklings- och presskategorierna, och medan det säger något om hans avvaktande stil på plan är det också ett resultat av att Sevilla har mycket boll och därför försvarar mindre. Kollar man på flest vunna tacklingar bland mittbackar i Europa så är det enbart spelare från lag som försvarar utan boll under majoriteten av matcherna. Man bör också ha med sig att just mittbackspositionen är svårare än andra positioner att bedöma utifrån siffror just för att det är så diffust och oklart vad bra försvarsspel är. Exempelvis kan bra försvarsspel bestå av att du stänger en passningsväg, något som det inte finns någon beprövad modell på för att samla in trovärdig och omfattande data.

För att återvända till en av Koundés mest anmärkningsvärda styrkor, huvudspelet, så ska vi först titta på grafen nedan.

Analys: Jules Koundé – Europas största mittbackslöfte

Som vi ser är 22-åringen bland de 25 bästa procenten bland mittbackar i Europas topp 5 ligor både vad gäller antal nickdueller per 90 minut och vinstprocenten på dessa, trots detta har oroliga röster kring hans längd hörts. Den kritiken bottnar inte i någonting, Koundé är bra på huvudet.

Ytterligare en styrka som stack ut på radarn var progressiviteten, Koundé är oerhört trygg med bollen och vill gärna ta den framåt. Hur han gör det spelar mindre roll då han behärskar både passningsspelet och att ta fram den själv.

Analys: Jules Koundé – Europas största mittbackslöfte

Ovan ser vi mer tydligt hur han står sig kontra övriga mittbackar i topp fem ligorna och han sticker ut då han är i den främsta fjärdedelen i båda kategorierna. Överlag är tryggheten med boll en av Koundés stora styrkor, han stressar aldrig upp sig och försöker alltid hitta en kreativ lösning.

Defensivt antyder siffrorna, som vi också såg i radarn, att Koundé är relativt konservativ i sitt spel. Inte minst i kontrast till den yvige Diego Carlos han kamperar ihop med. Fransmannen är inte den som varken tacklar eller stötbryter mest, istället är han avvaktande och skyddar varsamt ytan bakom sig. Blandat med den varsamma avvägningen och hans högklassiga atletiska förmåga är han en fantastik mittback att ha för ett lag som spelar med en hög backlinje, att täcka stora ytor är inga problem. Men med det sagt, en högkvalitativ mittback måste kunna göra precisa avvägningar i varje situation och ibland krävs det att aggressiviteten används tydligare och det är något han ofta klarar av.

Hur mycket jag än försöker hitta svagheter hos det här fenomenet så är det svårt, och det kanske inte är konstigt när vi pratar om en spelare som hela Europas elit jagar och förutspås kosta närmare miljarden. Han är bekväm med boll, han kan försvara ytorna bakom sig, han bryter gärna framför när läge ges och koncentrationsnivåerna har sällan varit något han tummat på. Han är helt enkelt det ultimata framtidsnamnet på mittbackspositionen.

Vem som får honom får vi se, men jag vågar nästan garantera att det kommer bli ett lyckat köp.