Analys: Därför vann Real Madrid ’El Clásico’

Real Madrid – Barcelona var givetvis helgens behållning i fotbollseuropa och med toppstriden och icke-avståndet lagen emellan så stod exakt allt på spel. Båda lagen gick in i matchen med vind i ryggen efter att ha haft en 19 matchers period i ligan som varit sensationell. Barças resultatrad var 16-3-0 och Real Madrids 14-4-1. Dessutom kom Zidanes mannar från en imponerande 3-1 seger hemma mot Liverpool i Champions League i veckan så vi kan konstatera att det inte var fel på självförtroendet hos de 22 spelare som äntrade Estadio Alfredo Di Stéfanos gräs på lördagskvällen.

De sistnämnda skulle också dra det längsta strået då de kontrade sönder gästerna och vann med rättvisa 2-1, men det var inte heller den taktiska utklassningen många vill få det till. Åtminstone inte initialt.

Analys: Därför vann Real Madrid ’El Clásico’

Real Madrid ställde upp i en 4-5-1 formation men det är också en rätt grov förenkling, för det såg ofta annorlunda ut. Federico Valverde gjorde ett hästjobb på högerkanten och var högt uppe i presspelet där Real ville störa Barça tidigt. När pressen blev överspelad och fas två av försvarsspelet inleddes droppade han djupt på sin högerkant och höll ett öga på Alba som han totalt stängde ner i första halvlek. Detta kompenserades genom att Vinicius föll in centralare än vanligt för att stötta det centrala mittfältet i ett försök att krympa ytorna.

Analys: Därför vann Real Madrid ’El Clásico’
Analys: Därför vann Real Madrid ’El Clásico’

Men innan Real Madrids taktiska upplägg gett utdelning var det Barcelona som styrde, ställde och sårade där de vita var som mest ihåliga. Flertalet gånger under de första 20 minutrarna hittade de in mellan hemmalagets backlinje och försvar där Messi och Pedri opererade. Målchanserna uteblev dock ändå men det är ofta från de ytorna kreativa spelare får saker att ske, så om det velat sig illa för Real Madrid hade resultattavlan kunnat se annorlunda ut efter första halvlek. Nedan kommer två exempel, av flera.

Analys: Därför vann Real Madrid ’El Clásico’
Analys: Därför vann Real Madrid ’El Clásico’

Men återigen, Fede Valverde. Det var på många sätt uruguayanens match i lördags, sättet han kan ta sig an flera olika roller blandat med hans atletiska färdigheter är nästintill unik. Real Madrids 1-0 mål är ett perfekt exempel på det där han driver bollen från egen planhalva i hög fart djupt in på offensiv planhalva innan han serverar Lucas Vazquéz som i sin tur hittar Benzema som klackade in 1-0. Barcelonas agerande här är undermåligt på många sätt där framförallt Albas stötbrytning vid mittplan och Araújos oförmåga att stänga ner Benzema i straffområdet sticker ut men utan Valverde blir det inte mål, hans aktion är enorm.

Ytterligare en av faktorerna till att Real Madrid lyckades såra Barcelona i omställningarna och på så sätt bryta ner dem stavas Karim Benzema, hans förmåga att hålla fast bollen under press från motståndarförsvararna är fenomenal. Visst att Valverde och Vinicius är de som attackerar ytorna bakom motståndarna men det är fransmannen som tillåter dem att göra det. Skicka upp den på Benzema och han kommer behålla bollen, och därifrån startar attacken. Exempel nedan.

Analys: Därför vann Real Madrid ’El Clásico’
Analys: Därför vann Real Madrid ’El Clásico’

Det är också noterbart hur Benzema visar sin storhet i två av säsongens viktigaste matcher, mot Liverpool i veckan var han minst lika dominant.

Andra halvlek var bättre från Barcelona som ändrade från sin 3-5-2 till 4-3-3 då Griezmann kom in istället för Sergiño Dest.

Analys: Därför vann Real Madrid ’El Clásico’

Barcelona skapade både fler och klart farligare lägen samtidigt som Real Madrid inte alls lyckades bryta sig ur de djupa utgångspositionerna och kontra lika ofta. När Minguezas 2-1 mål kom med 30 minuter kvar var känslan att mer kunde komma, och det hade det kunnat göra, men det gällde också hemmalaget. För hur mycket Barça än förbättrade sitt anfallsspel och chansskapande så kunde Vinicius och kompani fortfarande straffa vid flertalet tillfällen. Grafen nedan visar hur xG siffrorna ändrades under matchen och som ni ser var det inte bara Barcelonas som skapade möjligheter i andra halvlek, utan också Real Madrid.

Analys: Därför vann Real Madrid ’El Clásico’

Allt som allt var det en relativt jämn tillställning men där Real Madrid var rättmätiga vinnare, om än med mindre överlägsenhet än vad många verkar tycka. Fotboll är en sport utan många mål jämfört med andra sporter, där av blir marginalerna mindre och resultaten behöver inte alltid återspegla insatserna hos lagen. Att det stod 2-0 till Real Madrid efter 28 minuters spel var exakt så, för Barcelona hade boll på farliga ytor medan Real inte lyckades bryta sig loss när de väl fick bollen. Utom vid två tillfällen, och då hade de marginalerna (och skickligheten) på sin sida.

Men sån är fotbollen och Real Madrid förtjänade de tre poängen. De straffade Barça där de är som svagast.