Analys: Barcelona utan Messi

Barcelona spelade på söndagskvällen sin första ligamatch för säsongen men också sin första ligamatch i post-Messi eran. 50+ mål och assist per säsong ska ersättas i en handvändning och det under vad många skulle beskriva som klubbens mest problematiska tid på nästan två decennier. Presidenttrubbel, ekonomiska problem samt en trupp som är sämre än de flesta andra toppklubbars.

Men vad gör det hemma mot Real Sociedad med publiken (till viss del i alla fall) tillbaka? Ingenting var svaret, när Barcelona vann med 4-2.

Analys: Barcelona utan Messi

Startelvan var den förväntade förutom på möjligtvis två positioner då Eric García som knappt gjort en hel träningsvecka med laget klev in framför Ronald Araújo medan Pedri, som spelat match var femte dag under ett års tid, inte fick vila den här helgen heller. Men igår var det Messis frånvaro som var det mest intressanta och då är det fronttrean som är i fokus. Där flankerades Memphis Depay av Antoine Griezmann och Martin Braithwaite.

Med Messi i laget visste man att han skulle ta majoriteten av lagets touch på offensiv tredjedel, hans snitt från förra säsongen låg på 52 per 90 minut. Högsta siffran igår mot Real Sociedad var Jordi Albas 36 följt av Depays 29. En match är givetvis en match så slutsatser kan man inte dra ännu men jag tror detta kommer vara en trend som håller i sig säsongen ut.

Analys: Barcelona utan Messi

Visualiseringen ovan är gjord av twitteranvändaren @Goalanalysis och visar ett område per spelare vilket baseras på spelarens bolltouch (med extrema ”outliers” exkluderade) där mörkare färg indikerar på större inverkan på anfallsspelet. Det som är anmärkningsvärt är vänsterkantsorienteringen hos Barcelona men också hur stort Depays område är, han rörde sig helt enkelt över väldigt stora ytor.

Med Messi borta har många undrat vem som ska ersätta poängproduktionen och ta över den enorma inverkan han hade på lagets anfallsspel, där Depay och Griezmann såklart har varit de två det pratats om mest.

Analys: Barcelona utan Messi
Analys: Barcelona utan Messi

Depay hade klart större inverkan på spelet än Griezmann och rörde sig också, som vi tidigare såg, över stora ytor. Något som var tydligt var att han ofta startade centralt och tryckte på Reals Sociedads backlinje för att sen med en smart motlöpning frigöra sig och få bollen.

Analys: Barcelona utan Messi
Analys: Barcelona utan Messi

Detta skedde inte bara regelbundet utan också i flera faser av spelet. Bilden nedan visar hur Gerard Piqué är redo att spela sig ur Real Sociedads höga press och han gör det genom Depay som kommer ner och möter.

Analys: Barcelona utan Messi
Analys: Barcelona utan Messi

Väl på sista tredjedelen tog han gärna plats i ytan till vänster mellan motståndarnas back- och mittfältslinje.

Analys: Barcelona utan Messi

Den vänstersidan var över lag Barcelonas största hot och en stor del av genombrotten kom där ifrån, det var också Alba, Depay och Pedri som i tur och ordning hade flest touch på sista tredjedelen.

Depays inblandning i lagets anfallsspel var stort och av Barcelonas 13 skott så spelade holländaren fram till fyra och tog två själv, en total inblandning som var större än alla andras. Dessutom var han med i upprinnelsen till åtta av skotten (skott, skottassist och aktionen innan skottassisten räknas här) vilket var mer än dubbelt så många som den med näst högst siffra.

Analys: Barcelona utan Messi
Analys: Barcelona utan Messi

Ytan Griezmann rörde sig på var mer begränsad och risken i hans passningsspel betydligt lägre än Depays, vilket syns på de många gröna pilarna vilket betyder att passningen gick till rätt adress. Detta syns dessutom i de kreativa siffrorna då Griezmann knappt registrerade några hotande passningar överhuvudtaget. Noll skottassist, noll passningar till straffområdet och en inblandning i upprinnelsen till skott. Något som där emot alltid är en stor del av fransmannens spel är det defensiva arbetet, så även igår. Griezmann hade 15 lyckade pressaktioner på offensiv tredjedel vilket är sju fler än tvåan Pedri och 12 fler än båda sina anfallskollegor Depay och Braithwaite.

Livet efter Messi började på bästa sett för Barcelona och trots att argentinaren på så många sätt är oersättlig så finns det anledningen till hopp för supportrarna. Truppen må sakna några särskilda spelartyper och/eller spelare av högre kvalité på vissa positioner men det är också en trupp som består av många unga och lovande spelare. Frenkie De Jong är redan uppe och nosar på världsklassnivå, Pedri är inte långt bakom, Eric García och Araújo kan båda utvecklas till riktigt bra mittbackar och om Ansu Fati kommer tillbaka till nivån han höll innan skadan är det en av sportens största talanger. Förväntningarna i år bör vara låga, det troligaste är att det blir ännu en titellös säsong, men långsiktigt finns det hopp.