Allt inför La Liga-avgörandet

Knappt någon gång i La Liga-historien har vi haft ett utgångsläge där fyra lag har en rimlig möjlighet att vinna serien med fyra omgångar kvar, men här står vi nu med Atlético Madrid, Real Madrid, Barcelona och Sevilla inom tre poäng uppe i toppen. Låt oss därför gå igenom utgångsläge och trender, med allt vad det innebär, inför slutspurten.

  1. Atlético Madrid 23 7 4 61-22 76 (fem senaste: V, F, V, V, O)

Efter att ha legat etta sen omgång 9, och haft en ledning på 11 poäng som mest, är den nu kapad till två och flåset i nacken har aldrig varit påtagligare. Trenden har varit nedåtgående hela 2021 och ett höstfacit på 11-2-1 och 27 gjorda och fem insläppta förvandlades till 12-5-3 och 34-17 under våren.

Allt inför La Liga-avgörandet

Deras ”xG” trend, förväntade mål alltså, har som synes gått åt fel håll ända sedan starten. Medan de producerat framåt på ungefär samma nivå rakt igenom så är det defensiven som sakta men säkert gått åt fel håll. Möjligtvis kan vi börja se en förbättring både gällande underliggande siffror och resultat med underliggande trendlinjer som går åt rätt håll och tre segrar på de fyra senaste, men med Barcelona på söndag och tre matcher kvar därefter börjar det bli ont om tid att förbättra saker och ting på. I bakhuvudet sitter den enorma kollaps de faktiskt stått för och frågan är om de har förmågan att knyta ihop säcken sista matcherna.

Skadeläget: Vad som varit ett rent och skärt skadehelvete mer eller mindre hela vårsäsongen har äntligen börjat lätta upp sig och i skrivande stund är enbart Renan Lodi på skadelistan.

Spelschemat: Barcelona (B), Real Sociedad (H), Osasuna (H), Real Valladolid (B)

Två riktigt tuffa matcher efter varandra väntar och det är knappast en högoddsare att påstå att Atléticos öde kommer vara relativt bestämt efter dessa två matcher. Lyckas de hålla den jagande trion bakom sig eller kommer vi att få bevittna ett historiskt tapp?

2. Real Madrid 22 8 4 58-24 74 (fem senaste: V, O, V, O, V)

En mardrömshöst där de i början på december låg fyra i ligan med sju poäng upp till Atlético plus att de löpte risk att åka ur Champions League, men någonstans där gjorde Zidane rätt justeringar och resultatraden blev sakta men säkert bättre. Från den 6 februari till bara häromdagen, när förlusten mot Chelsea bröt sviten, gick de obesegrade i 19 raka matcher med den närmast absurda målskillnaden 31-9.

Inför Champions League-mötet mot Chelsea i veckan gick jag detaljerat in på lagets säsong, något som kan läsas här.

Skadeläget: Real Madrid har haft det kämpigt med skador stora delar av säsongen och ännu har det inte lättat. Raphael Varane är den senaste att ansluta till rehabligan och hans comeback-datum är ännu osäkert. Utöver fransmannen missar Lucas Vázquez resten av säsongen medan Dani Carvajal inte fått bukt på sina skadeproblem.

Spelschemat: Sevilla (H), Granada (B), Athletic Club (B), Villarreal (H)

Real Madrid har kanske den tuffaste avslutningen av samtliga med lag från övre halvan rakt igenom. Helgens möte mot Sevilla blir en nyckelmatch på alla sätt men oavsett utgång kommer de få slita in på mållinjen. Deras trumfkort ska dock nämnas, nämligen fördelen när det kommer till inbördesmöten som La Liga har som avgörande vid samma antal poäng och där har Zidanes lag fördel på både Barcelona och Atlético Madrid. Även mötet mot Sevilla vann de men bara med 1-0 så ponera att de rödvita tar en tvåmålsseger så kommer istället de ha fördelen där.

3. Barcelona 23 5 6 80-33 74 (fem senaste: V, F, V, V, F)

Efter att haft chansen att gå upp i ligaledning för första gången sedan omgång sex inför mötet med Granada förra veckan så såg det ljust ut för Barcelona, men det skulle visa sig vara lättare sagt än gjort och när Granada gjorde mål på sina två chanser (typ) spelade det ingen roll att hemmalaget radade upp mer eller mindre bra lägen. Serieledningen fick vänta. De hoppade dock upp på segertåget igen efter 3-2 mot Valencia i helgen men det är fortfarande en grupp som förmodligen grämer sig en aning över den missade möjligheten.

Allt inför La Liga-avgörandet

Barcelona har haft en liknande säsongsutveckling som Real Madrid där en tung höst förvandlades till en bra vår. Som synes i grafen ovanför har defensiven blivit bättre ju längre säsongen lidit, även om man kanske kan tyda en eventuell dipp sista tiden. Hur som helst har Koeman lyckats göra någonting bra så beröm förtjänar han.

Skador: Martin Braithwaite, Ansu Fati och Philippe Coutinho är namnen på skadelistan, och då har de två senare varit där länge så några större skadeproblem har inte Barcelona. Ett plus i kanten inför slutspurten.

Spelschema: Atlético Madrid (H), Levante (B), Celta Vigo (H), Eibar (B)

Ytterligare ett plus i kanten för Barça är spelschemat, förutom Atlético hemma är det matcher de är superfavoriter i och vinner betydligt oftare än motsatsen. Jämför det med övriga lags kvarvarande schema och katalanerna har en fördel här.

4. Sevilla 22 4 8 49-27 70 (fem senaste: F, V, V, V, V)

Är man som klubb på väg att slå sitt poängrekord är det svårt att inte se det som en succé, och med fyra omgångar kvar är Julen Lopeteguis Sevilla fortfarande i takt med att slå de 76 poäng Unai Emerys Sevilla skrapade ihop säsongen 14/15. Sju poäng på de fyra sista matcherna krävs i så fall, långt ifrån givet men absolut görbart. En käpp i det hjulet fick de dock senast när de förlorade med 1-0 hemma mot Athletic Club, något som med största sannolikhet också grusade titeldrömmarna. Men det är inte över förrän det är över…

Allt inför La Liga-avgörandet

Tittar man på Sevillas ”xG” trend de senaste säsongerna kan man se vilket superjobb Lopetegui gjort och inte minst denna säsong när de verkligen tagit steg mot den yttersta eliten. Det är framför allt deras försvarsspel som varit bland de absolut bästa i Europa genomgående under spanjorens tid medan offensiven tagit ett hopp upp denna säsong, men där finns fortfarande utrymme för förbättring.

Skador: Laget är för tillfället helt befriat från skador.

Spelschema: Real Madrid (B), Valencia (H), Villarreal (B), Deportivo Alavés (H)

Real Madrid borta är så tufft det blir och om Sevillas öde ännu inte är avgjort så kan det vara det efter helgen, om de förlorar. Skulle de vinna väntar fortfarande ett Europajagande Villarreal och nedflyttningshotat Deportivo Alavés (och till viss del Valencia) så det är idel matcher av tuff karaktär för andalusierna.

Segertipset

Det känns nästan lönlöst att tippa utgången i det här titelracet då resultaten svängt fram och tillbaka så mycket sista veckorna så man varken vet ut eller in. Inför Barcelonas match med Granada där de gick upp i ledning vid vinst var jag ganska klar med att katalanerna gällde som favoriter, med Atlético som tvåa, Real Madrid trea och Sevilla sist, men med en förlust där samtidigt som Simeones mannar faktiskt vunnit tre av de fyra senaste så har det jämnats ut. Atlético har alltjämt två poäng till godo.

Med det sagt, tvingar någon mig att gissa hur detta slutar säger jag fortfarande att FC Barcelona står med bucklan i händerna när 38 omgångar spelats. Det kan givetvis bli ett motsatt utfall och mycket avgörs i helgen när vi ska få bevittna den jämnaste och mest spännande ligaavslutningen Spanien bjudit på sen långt tillbaka.