Allsvenskans bästa mittfältare – enligt siffrorna

Allsvenskan är mitt uppe i den 11:e omgången och man börjar få tillräckligt med underlag för att utröna vissa trender och tendenser hos både spelare och lag, därför passar det att titta på de främsta spelarna, med hjälp av siffrorna, så här långt in på säsongen. Vi börjar med de centrala mittfältarna.

Den centrala mittfältspositionen är öppen för tolkning och det finns en rad olika faktorer som kan göra en bra innermittfältare, men särskilda kvalitéer som gör en spelare bra kan vara helt irrelevanta för en annan spelare som i sin tur har styrkorna någon annanstans. För att förenkla det något och göra prestationer mätbara har jag brutit ner positionen i två nyckelkategorier där en är det defensiva spelet med brytningar och bollvinster medan den andra handlar om bollprogression. På så sätt kan vi se vilka spelare som är bäst på att ta bollen framåt, vilka spelare som är bäst på att vinna bollen och vilka spelare som gör bägge delarna.

De progressiva centrala mittfältarna

Allsvenskans bästa mittfältare –  enligt siffrorna

På X-axeln av grafen har vi progressiva passningar per 90:e minut och på Y-axeln progressiva löpningar per 90:e minut där vi ser att Carl Gustafsson i Kalmar FF är klart bäst i serien vad gäller det förstnämnda medan det inte finns någon som driver fram bollen oftare än Elfsborgs Robert Gojani. Utöver dessa två sticker Magnus Eriksson, Djurgården, och Bilal Hussein, AIK, ut och de två bildar tillsammans med Gustafsson topptrion vad gäller bollprogression hos innermittfältare i Allsvenskan denna säsong.

De bollvinnande centrala mittfältarna

Allsvenskans bästa mittfältare –  enligt siffrorna

Här har vi en graf med vunna defensiva dueller (lyckade tacklingar och pressaktioner där motståndarna tvingas hemåt eller förlorar bollen) på ena axeln och brytningar (när man vinner boll innan den nått motståndaren) på den andra. Degerfors Adam Carlén har visat upp ett starkt duellspel under säsongen och det är han som vinner flest dueller per 90:e minut, strax före Rasmus Schuller och Jeppe Andersen. Specialist på att läsa spelet och bryta bollen innan den ens nått fram till rätt adress är i stället Varbergs Albert Ejupi som är överlägsen i den kategorin och har nästan 1.5 fler brytningar per 90:e minut än tvåan André Römer. Redan nämnda Ejupi och Schuller är också de två innermittfältare med flest lyckade defensiva aktioner per 90:e minut under 2021 års allsvenska medan Alexander Fransson är den man får trycka in för att forma en topptrio.

De progressiva och bollvinnande centrala mittfältarna

Allsvenskans bästa mittfältare –  enligt siffrorna

På denna graf har jag kombinerat de defensiva siffrorna och lagt dem på Y-axeln medan jag kombinerat de progressiva siffrorna och lagt dem på X-axeln. Detta ger oss ett helt koppel spelare uppe till höger vilket alltså antyder att de både är i toppen vad gäller bollprogression samt bollvinster. Två spelare som ligger högt upp här och som jag ännu inte nämnt är Fredrik Holst och Gustav Berggren som båda är skickliga bollvinnare men också duktiga på att vinna mark när de har bollen vid fötterna där Holst dessutom är en av bara tre spelare som är topp 10 på listan över lyckade defensiva aktioner samt progressiva aktioner per 90:e minut tillsammans med Adam Hellborg och Alexander Fransson. De två sistnämnda är i sin tur de spelare, tillsammans med Rasmus Schuller, som har bäst siffror när man kombinerar progressionen och de defensiva aktionerna och således gör mest nytta åt båda håll, och den trion ska vi ta en närmare titt på nu.

3. Adam Hellborg, Sirius

Allsvenskans bästa mittfältare –  enligt siffrorna

Den 22-åriga Sirius-mittfältaren är fenomenal både med och utan boll vilket siffrorna backar upp då han är den som har tredje bäst totalsiffra per 90:e minut sett till båda delarna. Han är inte den som är inblandad i flest dueller, vilket vi också ser på spidern där han ligger under genomsnittet i Allsvenskan, men hans vinstprocent är desto bättre vilket gör att han lyckas med fler defensiva aktioner än de allra flesta. Med bollen är han fenomenal och progressiviteten i hans passningsspel är häpnadsväckande där han är näst bäst i hela serien efter Carl Gustafsson.

2. Rasmus Schuller, Djurgården

Allsvenskans bästa mittfältare –  enligt siffrorna

Den finska landslagsmannen landade som ett prestigeförvärv i vintras så att han skulle vara bra var ingen överraskning men att han skulle vara så här bra och så här komplett hade nog få förväntat sig. Defensivt är han fläckfri och få vinner så många dueller som Schuller per match medan han är säker samt progressiv med bollen. En av seriens bästa spelare på sin position.

  1. Alexander Fransson, IFK Norrköping
Allsvenskans bästa mittfältare –  enligt siffrorna

Den före detta svenska landslagsmannen är så bra som man kan förvänta sig och han är bland de bästa i serien i båda riktningar. Defensivt lyckas han, som vi såg tidigare, med tredje flestaktioner per 90:e minut och offensivt slår han både ut lagdelar genom passningar och genom att driva själv, vilket är få förunnat. Det är ingen tillfällighet att Fransson konstant omgärdas av flyttrykten och vi får se hur länge Norrköping får behålla sin stjärna.