Allsvenskans bästa kreatörer – enligt siffrorna

Allsvenskan rullar vidare och med den spelarnas minuter vilket skapar tillräckligt med underlag för att det ska ge någonting att titta på diverse underliggande siffror, precis som jag gjort med de centrala mittfältarna tidigare. Nu har turen kommit till de offensiva mittfältarna och yttrarna.

Rollerna en offensiv mittfältare eller ytter kan ha varierar men det jag vill titta på primärt, och som jag också i de flesta fall tycker är den viktigaste egenskapen för spelare i de positionerna, är hur de bidrar till chansskapandet. Allt från att ta skott och komma till lägen själva till att spela fram andra och generellt förflytta bollen till farliga zoner. Därför har jag kategoriserat det så att jag först kollar efter de kreativa profilerna (alltså framspelarna) genom att titta på deras ”expected assists(xA)”, skottassist (ibland även kallat key pass/nyckelpass) och passningar in till straffområdet. Den andra kategoriseringen innefattar siffror kopplat till antal skapade skott och hur mycket de skapar själva genom att titta på ”expected goals(xG)”, skott och antal touch i offensivt straffområde.

Allsvenskans bästa kreatörer – enligt siffrorna

Innan vi kliver in på de underliggande siffrorna kan vi skumma igenom den totala poängproduktionen hos de 10 främsta där Magnus Eriksson (som eventuellt skulle kunna kategoriseras som central mittfältare men får vara med här ändå då han kliver väldigt högt under matcherna) toppar med sina nio poäng med Anders Christiansen hack i häl på åtta. Det mest anmärkningsvärda namnet här är annars Malmös Veljko Birmancevic som bara spelat 470 minuter och således inte spelat tillräckligt mycket för att synas på graferna senare (540 minuter är gränsen) men ändå smällt in fler mål än någon annan på hans position.

Chansskaparna

Allsvenskans bästa kreatörer – enligt siffrorna

Chansskaparna bedöms efter xA på X-axeln, passningar till straffområdet på Y-axeln och skottassist som ett tredjevärde vilket syns på färgen av markörerna där mörkare färg indikerar på fler skottassist.

Anders Christiansen sticker föga förvånande ut när det kommer till xA där han snittar 0.14 högre per 90:e minut än tvåan Oliver Berg. David Löfquist är trea när det gäller xA och tvåa på att få in bollen i straffområdet vilket gör att även han visar prov på kreativa färdigheter som under den första tredjedelen av Allsvenskan 2021 hör till de absolut bästa. På grenen att slå in bollen i straffområdet överträffas dock Löfquist av Niclas Bärkroth som alltså mest frekvent får in bollen i området där nästan alla mål på en fotbollsplan görs.

Skyttarna

Allsvenskans bästa kreatörer – enligt siffrorna

För att profilera dem som primärt kommer till avslut och är farliga genom att ta egna avslut snarare än framspelare har jag xG per 90:e minut på X-axeln, antal touch i straffområdet på Y-axeln och ett tredjevärde i form av skott vilket precis som på förra grafen indikeras genom att fler skott ger en mörkare färg på markören.

Gustav Ludwigson är den som sticker ut tydligast genom att placera sig väldigt högt på båda axlarna, högst xG av alla har dock Anders Christiansen med 0.4 per 90:e minut. Andra namn som ligger bra till och kommer till mycket avslut är Edward Chilufya, Jonathan Ring, Niclas Bärkroth, Oliver Berg och Tobias Sana.

Toppsexan

Allsvenskans bästa kreatörer – enligt siffrorna

Även om spelarnas xG- och xA-siffror har kombinerats med andra siffror i de två graferna så är just xG och xA de underliggande siffror som säger mest vad gäller inverkan på sitt lags chansskapande. Det är de förväntade assist- samt mål-siffrorna sett till lägena du antingen spelar fram eller kommer till själv. Därför är det nog få som blir förvånade när vi ser Anders Christiansen, enligt många Allsvenskans bästa spelare, toppa både xG- och xA-siffrorna per 90:e minut bland offensiva mittfältare och yttrar i serien.

En djupare inblick i topptrion, här:

3. Tobias Sana

Allsvenskans bästa kreatörer – enligt siffrorna

Några kanske anser att Sana bör räknas som forward då hans utgångsposition på pappret ofta är högst upp men kollar man var han är aktiv på planen så är det betydligt mer som en offensiv mittfältare. Han droppar djupt, skapar chanser och går på skott själv. En all-round spelare som får saker att hända.

2. Oliver Berg

Allsvenskans bästa kreatörer – enligt siffrorna

Kalmars nyförvärv från GIF Sundsvall har tagit de flesta med storm och är enligt de underliggande siffrorna den näst farligaste spelaren på sin position i serien. Hans kreativitet är vad som sticker ut före någonting annat och sättet han sätter lagkamrater i lägen är imponerande.

  1. Anders Christiansen
Allsvenskans bästa kreatörer – enligt siffrorna

Dansken är i min mening seriens bästa spelare och han bevisar det säsong efter säsong. Inte bara besitter han en kreativitet som är bättre än alla andras utan han är också ett stort hot framåt samt en viktig kugge i Malmös uppbyggnadsspel. Ge Christiansen bollen på fötterna och han kommer göra någonting konstruktivt med den.