Allsvenskans bästa anfallare – enligt siffrorna

Vilka allsvenska anfallare är effektivast? Vilka kommer till flest chanser? Vilka skapar flest chanser för andra? Vilka är mest involverade i spelet?

Svaren kommer här.

Allsvenskans bästa anfallare – enligt siffrorna

Den totala poängligan bland centrala anfallare toppar Victor Edvardsen och Samuel Adegbenro med 11 mål + assist på 17 spelade matcher. Alexander Jeremejjef skuggar strax bakom med Astrit Selmani och Antonio Colak ytterligare ett hack ner. De totala siffrorna inkluderar dock straffar och även om de ska sättas i nät och givetvis räknas så går det inte att komma ifrån att en straffspark ökar chanserna för mål avsevärt. Därför finns det en rimlighet i att ta bort straffmålen när man analyserar spelare just för att målkvoterna kan skilja sig betydligt bara för att en spelare är första straffskytt medan den andra inte är det.

Allsvenskans bästa anfallare – enligt siffrorna

Topp 10 förändras inte jättemycket om vi tar bort straffmålen men det vi noterar är att Adegbenro nu leder i ensamt majestät medan Jeremejjef, som gjort fem av sina åtta mål från straffpunkten, inte längre tar plats.

Totala siffror är dock alltid till fördel till de som har spelat mest, därför är det aktuellt att ta en titt på siffrorna per 90:e spelad minut (med en avgränsning på minst 720 spelade minuter för att få ett någorlunda stort underlag).

Allsvenskans bästa anfallare – enligt siffrorna

Återigen är det samma bas av spelare men där det finns några förändringar. Den stora är att Elfsborgs 21-åriga talang Marokhy Ndione gått från att inte ens vara med på topp 10 sett till totalt antal poäng men gör femte flest poäng per 90:e minut. Ndione har inte spelat särskilt mycket, strax över 800 minuter, vilket är förklaringen att hans totala poäng släpar efter men sett till hur mycket han skapar när han väl spelar så är han bland de poängstarkaste i serien.

Selmanis siffror sticker även de ut och det för att han är den enda på listan som skapar mer chanser åt andra, alltså ett högre antal assist än mål, än sig själv.

Mål- och assistproduktion historiskt är dock inte det bästa sättet för att försöka förutspå framtida produktion. Det är där de förväntade siffrorna kommer in i bilden, alltså ”expected goals” och ”expected assists”.

Allsvenskans bästa anfallare – enligt siffrorna

Selmani är den centrala anfallare som snittar högst xG + xA-siffror per 90:e minut (med straffar exkluderade) med Adegbenro och Colak hack i häl. En till spelare som förtjänar ett omnämnande är just näste man på tur, nämligen Christian Kouakou. 26-åringen spelar i Sirius vilket är ett lag på nedre halvan som inte gör särskilt mycket mål, 17 på 17 matcher för att vara exakt. Trots detta har Kouakou lyckats med konststycket att göra sju mål och ha underliggande siffror som är bland de absolut bästa i hela Allsvenskan.

Allsvenskans bästa anfallare – enligt siffrorna

En av de mest intressanta aspekterna man kan titta på hos anfallare är huruvida de över- eller underpresterar sitt xG, alltså sin förväntade siffra. Just 17 matchers underlag säger inte särskilt mycket om dessa spelares långsiktiga trend och där med förmåga att vara kliniska framför mål men det är en indikation på hur effektiva de varit denna säsong. En sådan som Adegbenro drar blicken till sig direkt då han har gjort nio mål (straffar exkluderat) på cirka sex xG vilket är den största överprestationen denna säsong. Även Edvardsen har överpresterat med sina sju mål kontra sin xG på knappa fem.

Mjällbys Jacob Bergström sticker också ut men av helt fel anledning. Han har nämligen endast gjort tre mål från sina dryga åtta xG (bäst i serien bland anfallare). Långsiktigt kan det betyda att målskörden borde komma i gång vilket Blekingelaget verkligen får hoppas med tanke på deras 14:e plats och reella nedflyttningsrisk.

Allsvenskans bästa anfallare – enligt siffrorna

När det kommer till skottendenser är Kouakou en av de skickligaste vad gäller att komma till avslut från bra lägen vilket syns på grafen ovan. Han snittar sjunde flest skott av anfallare med 720+ spelade minuter och han tar dem i genomsnitt från bättre positioner (ju högre xG per skott desto bättre) än alla utom fyra. Samtliga spelare före honom i dessa kategorier är i stället klart efter på den andra vilket gör att hans position sticker ut mest.

Allsvenskans bästa anfallare – enligt siffrorna

En anfallares jobb är dock inte bara att göra mål och grafen ovan visar vilka namn som sticker ut i spelet. Victor Edvardsen är den anfallare som slår flest passningar per 90:e minut vilket indikerar på att han gärna droppar ur eller agerar referenspunkt för att få bollen. Dessutom är Degerfors 25-åring trea vad gäller xA per 90, så om man vill ha en kreativ ”9:a” som gärna droppar och är involverad i spelet så är Edvardsen rätt man.

Adegbenro är en annan som sticker ut just i de här kategorierna fast på ett annat sätt, hans xA per 90 är nämligen helt överlägset någon annan anfallares (utom Selmani) och i paritet med de bästa kreatörerna i serien.

Nu har vi gått igenom ett koppel kategorier av olika slag som alla är förknippade med olika typer av anfallare. Några namn återkom under flera avsnitt men finns det någon som faktiskt kan sållas till de absolut bästa i flera av dessa och således anses vara en komplett profil?

Allsvenskans bästa anfallare – enligt siffrorna

Det här Venn-diagrammet är till för att visa vilka de fem bästa i de tre nyckelkategorierna är. I den blåa cirkeln till vänster har vi de största målhoten, i den gula cirkeln högst upp har vi de som är mest involverade i spelet och i den gröna cirkeln till höger har vi de bästa kreatörerna. Topp fem i varje kategori är utskrivna och om någon är topp fem i samtliga tre kategorier så kommer den personens namn hamna i mitten och således täckas av samtliga cirklar. Så ser vi dock att fallet inte är utan vi får nöja oss med att fem spelare är topp fem i två kategorier. Dessa är Selmani och Kouakou som är målhot och kreatörer, Adegbenro och Edvardsen som är kreatörer och involverade i spelet och sist men inte minst Nicolas Stefanelli som är ett målhot och involverad i spelet.

Närmast att vara topp fem i samtliga tre kategorier var Norrköpings anfallsess Adegbenro men han har ”bara” sjunde bäst non-penalty xG per 90: minut och missar således den åtråvärda centrala positionen med minsta möjliga marginal.