Inför La Liga – del 2 av 4: Mittenlagen

Den spanska seriestarten närmar sig med stormsteg och i skrivande stund är det endast tre dagar kvar till premiär. Det är därför hög tid för en grundlig genomgång av samtliga 20 lag där vi senast gick igenom nedflyttningskandidaterna och nu ska ta oss an mittenlagen.

Mittenlagen

Deportivo Alavés

Tränare: Javier Calleja

Förra säsongen: 16

Transferfönstret

In: Toni Moya (Atlético Madrid), Taichi Hara (NK Istra), Manu García (Sporting Gijón, lån), Ivan Martín (Villarreal, lån), Florian Lejeune (Newcastle, köps loss efter lån), Mamadou Loum (Porto, lån), Facundo Pellistri (Manchester United, lån)

Ut: Ramón Miérez (Osijek), Olivier Verdon (Ludogorets), Rafa Navarro (NK Istra), Javi Munoz (Eibar), Rafa Páez (Mar Menor), Manu Garcia (Aris Limassol), José Luis Rodríguez (Sporting Gijón), Borja Sainz (Real Zaragoza), Jota (Utgående kontrakt), Burgui (Utgående kontrakt), Rodrigo Ely (Utgående kontrakt)

Deportivo Alavés hade en tuff fjolårssäsong där de bytte tränare inte mindre än två gånger och harvade ner i botten genom alla 38 omgångar. Javier Calleja vände dock trenden när han kom in med nio omgångar kvar och vann fyra av dessa vilket säkrade kontraktet. Det är denna våg laget fortfarande rider på och känslan inför säsongen är positiv. Truppen i sig är för bra för att åka ur och vad som misshandlats av Pablo Machín och Abelardo tidigare under säsongen förvaltades bättre av Calleja. Transferaktiviteten under sommaren bygger på den positiva stämningen runt klubben där det var extra viktigt att göra Lejeunes sejour permanent, men värvningen av den spanska U21-landslagsmittfältaren Manu García är också oerhört spännande.

Nyckelspelare: Lucas Pérez

Inför La Liga – del 2 av 4: Mittenlagen

Lucas Pérez är hälften av Alavés skickliga anfallsduo som tillsammans gjorde 15 mål och sju assist (Pérez 4+4, Joselu 11+3) förra säsongen. Medan Joselu är boxspelaren som gör flest mål är Lucas Pérez kreatören som droppar djupare för att vara inblandad i spelet. Hans kreativa siffror är bland de absolut bästa hos forwards i Europas toppligor och för att Alavés anfallsspel ska klaffa är Lucas Pérez vital.

Håll ögonen på: Facundo Pellistri

Inför La Liga – del 2 av 4: Mittenlagen

Det unga Manchester United-lånet kommer tillbaka för en andra sejour och förutsättningarna för mer speltid ser bättre ut denna gång, både på grund av att Pellistri är med från början och att situationen i klubben är mer stabil. Under de få minuter han gjorde i La Liga under 20/21 så fick vi ändå se prov på skickligheten en-mot-en vilket också syns i siffrorna.

Espanyol

Tränare: Vicente Moreno

Förra säsongen: 1:a, Segunda División

Transferfönstret

In: Landry Dimata (Anderlecht, köps loss efter lån), Álvaro Vadillo (Celta Vigo), Sergi Gómez (Sevilla), Miguelón (Villarreal)

Ut: Juan Camilo Becerra (Ponferradina, lån)

Sejouren i andradivisionen blev föga överraskande ettårig och förutom en sämre period på sluttampen, när uppflyttningen redan var säkrad, så var säsongen en defilering. Truppen var redan säsongen de åkte ur La Liga bra nog för att sluta i mitten men grov underprestation satte dem i trubbel. Nu är truppen minst lika bra och efter en moralstärkande säsong med många segrar samt ett transferfönster som bara gjort dem bättre så ska det inte bli någon bottenstrid säsongen 21/22.

Nyckelspelare: Raúl de Tómas

Inför La Liga – del 2 av 4: Mittenlagen

Adrian Embarba hade lika gärna kunnat vara den utvalda här men Raúl de Tómas drog det längsta strået den här gången. De två anfallsstjärnorna är det hur man än vrider och vänder på det vilket 32 mål och 12 assist kombinerat är ett hyfsat tecken på. De Tómas är centerforwarden som hela anfallsspelet kretsar kring och är han inte den som avslutar anfallen så är han inblandad i uppbyggnadsspelet och chansskapandet. En väldigt allround anfallare.

Håll ögonen på: Javi Puado

Inför La Liga – del 2 av 4: Mittenlagen

Den spanska U21-landslagsmannen Javi Puado var Espanyols bästa poängplockare bakom stjärnduon Raúl De Tómas och Embarba där de 12 målen verkligen tyder på den målfarlighet han besitter. Åtta assist är klart över ytterns förväntade assistsiffra på strax över tre men oavsett vad så är detta en spelare som är inblandad i chansskapandet. Har större klubbar i sig.

Levante

Tränare: Paco López

Förra säsongen: 14

Transferfönster

In: Enric Franquesa (Villarreal), Roberto Soldado (Granada), Roger Brugué (Gimnastic)

Ut: Tono García (Eibar), Cheick Doukouré (Leganés), Ruben Rochina (Utgående kontrakt), Arturo Molina (Utgående kontrakt)

Levante är själva definitionen av ett mittenlag och ingenting tyder på att det skulle bli annorlunda den här säsongen. 15, 15, 12, 14 är placeringarna sedan återkomsten till högsta serien och tränare Paco López har haft huvudansvaret i tre av dessa. Det finns logik i att resonera kring placeringarna som en viss underprestation, eller att de åtminstone någon säsong borde nosat på den övre halvan, men rent ekonomiskt ligger de där de ”ska” ligga. Om allt klaffar rätt kan Levante skrälla men det rimliga är att vi återigen hittar dem i ingenmansland.

Nyckelspelare: José Luis Morales

Inför La Liga – del 2 av 4: Mittenlagen

”El Comandante” gjorde sin La Liga-debut först i 26 års ålder men sedan dess har anfallaren växt ut till en av hela ligans mest underskattade spelare. 13 mål och tre assist är starka papper och både hans xG och xG Assisted är klart över genomsnittet. Han har hunnit bli 34 år men är fortfarande Levantes viktigaste spelare.

Håll ögonen på: Jorge De Frutos

Inför La Liga – del 2 av 4: Mittenlagen

Den vindsnabba yttern tog La Liga med storm förra säsongen när han gjorde fyra mål och nio assist. De underliggande siffrorna indikerar dock på en tydlig överprestation (xG assisted låg totalt på strax över fyra) vilket gör att man, som i andra fall, är något skeptisk till den framtida leveransen. Spetsegenskaperna är dock tydliga, hans kvickhet i djupled gör honom till ett konstant hot och jag tror De Frutos kan göra ytterligare en stark säsong.

Osasuna

Tränare: Jagoba Arrasate

Förra säsongen: 11

Transferfönstret

In: Ante Budimir (Mallorca, köps loss efter lån), Ramalho (Girona), Kike Garcia (Eibar), Areso (Athletic Club), José Angel (Eibar)

Ut: Ruben Martinez (AEK Larnaca), Brandon Thomas (Malaga), Kike Saverio (Ponferradina, lån), Marc Cardona (Go Ahead Eagles, lån), Adrián López (Utgående kontrakt), Facundo Roncaglia (Utgående kontrakt), Manu Sanchez (Atlético Madrid, slut på lån), Jony (Lazio, slut på lån), Jonathan Calleri (Deportivo Maldonado, slut på lån)

Jagoba Arrasates tid som tränare har varit en enda stor succé med uppflyttning från La Segunda år ett följt av en 10:e och 11:e plats i La Liga. Transferfönstret har enbart gjort truppen bättre med Eibar-duon Kike García och José Ángel som de två riktigt starka nyförvärven. Att säkra upp lagets bästa målgörare Ante Budimir på en permanent deal kan också visa sig bli oerhört viktigt. Osasuna är alldeles för bra och stabila för att blanda sig i någon bottenstrid.

Nyckelspelare: Sergio Herrera

Inför La Liga – del 2 av 4: Mittenlagen
Källa: Fbref.com

Sergio Herrera var enligt den avancerade datan ligans bästa målvakt efter Jan Oblak förra säsongen med en överprestation av Post-Shot Expected Goals (det förväntade antalet mål en målvakt förväntas släppa in) på 0.17 per 90:e minut. Utan Herrera i buren hade Osasuna kunnat hamna några snäpp längre ner i tabellen och han kommer bli minst lika viktigt under säsongen 21/22.

Håll ögonen på: Ante Budimir

Inför La Liga – del 2 av 4: Mittenlagen

Den 30-åriga kroatiska landslagsmannen hade en fenomenal säsong i fjol med 11 mål på 18 ”90s” vilket ger ett snitt per 90:e minut på 0.61, åttonde bäst i ligan. Hans underliggande siffror matchade dessutom produktionen vilket alltid är positivt. Utöver att vara farlig framför mål är Budimir en bra referenspunkt som man kan lyfta långt på, en strategi Osasuna gärna använder sig av.

Granada

Tränare: Roberto Moreno

Förra säsongen: 9

Transferfönstret

In: Carlos Bacca (Villarreal), Monchu (Barcelona), Luis Abram (Velez Sarsfield)

Ut: Roberto Soldado (Levante), Rui Silva (Real Betis), Fede Vico (Utgående kontrakt)

Granada kommer från en succéartad period tillsammans med den före detta tränaren Diego Martínez med uppflyttning från andraligan för tre år sedan följt av en 7:e och 9:e plats. Att Martínez har fått ut maximalt av spelartruppen och lite till är nog de flesta överens vilket gör att bytet från honom till Roberto Moreno, Luis Enriques gamla assisterande tränare i spanska landslaget, är extra spännande. Hur ska Granada klara sig utan mirakelmannen? Någon ny topp 10 placering har jag svårt att se men förstärkningen av den peruanske landslagsmittbacken Luis Abram är bra och elvan över lag hyfsad. Bredd saknas på vissa håll men kollektivet Martínez byggt under de sista säsongerna hänger i och Roberto Moreno bör kunna styra det här bygget till en trygg placering i mittenskiktet.

Nyckelspelare: Domingos Duarte

Inför La Liga – del 2 av 4: Mittenlagen

Den portugisiska mittbacken Domingos Duarte har under sina två säsonger i Granada utvecklats till en riktigt bra mittback och varit en vital del av Granadas stabila kollektiv, dessutom har han fått debutera i Portugals landslag. Med brist på individuell stjärnglans i Granada är 26-åringen en av dem som sticker ut mest. Hans defensiva egenskaper sticker ut framför dem med boll men samtidigt är han mer passiv än aggressiv i sin spelstil och slänger sig gärna inte in i dueller. Han vinner dessutom en stor andel av sina dueller.

Håll ögonen på: Luis Suárez

Inför La Liga – del 2 av 4: Mittenlagen

Luis Suárez är i min mening Granadas största offensiva hot och 23-åringen har potential att utvecklas än mer. Anfallaren hade en medioker poängproduktion under fjolårssäsongen med fem mål och en assist men de underliggande siffrorna lovade mycket mer vilket indikerar på att det finns mer att hämta så länge Suárez kan bli mer klinisk framför mål.

Valencia

Tränare: José Bordalás

Förra säsongen: 13

Transferfönstret

In: Omar Alderete (Hertha Berlin, lån), Giorgi Mamardashvili (Dinamo Tbilisi, lån)

Ut: Javi Jimenez (Albacete), Kevin Gameiro (Strasbourg), Jorge Sáenz (Marítimo), Eliaquim Mangala (Utgående kontrakt)

Att beskriva Valencia som en kaosklubb under Peter Lims ägarskap är inte en överdrift. Sedan 2014 har han varit majoritetsägare och med åren har allt gått utför, från ekonomi, relation till supportrar och tävlingsresultat. Fjolårets 13:e plats var den sämsta placeringen på 33 år men inte heller särskilt överraskande då manfallet under transferfönstret var enormt samt att värvningarna var noll. Inför denna säsong har de åtminstone fått in en kvalitetstränare i José Bordalás som gjort underverk med Getafe under flera säsonger men spelartruppen ser alltjämt ihålig ut. 13:e platsen från 20/21 bör de kunna förbättra men att de ska utmana om Europaplatser känns långsökt.

Nyckelspelare: Goncalo Guedes

Inför La Liga – del 2 av 4: Mittenlagen

Den forna supertalangen värvades från PSG för rekordsumman €40M efter en lyckad lånesejour för några år sedan. Sedan dess har formen lyst med sin frånvaro och skadorna avlöst varandra, fram till förra säsongen. Det var framför allt den andra halvan av 20/21 som Guedes vaknade till liv och under säsongens 13 sista matcher gjorde portugisen fyra mål och fem assist. 24-åringen besitter en extrem snabbhet som han både utnyttjar en-mot-en och genom löpningar utan boll, dessutom är han skottglad. Hans spider ser inte särskilt spännande ut men då får vi komma ihåg att den är från hela föregående säsong, hade den enbart varit från andra halvan hade den sett annorlunda ut.

Håll ögonen på: Kang-in Lee

Inför La Liga – del 2 av 4: Mittenlagen

Den 20-åriga anfallaren fick oregelbundet med speltid under fjolåret trots att alla underliggande siffror indikerade på att Kang-in Lee var Valencias största kreativa hot framåt. Många gånger handlade det dock om näst sista passningen innan ett avslut vilket syns på hans låga xG- och xG Assisted-siffror, där måste han utvecklas. Men när det kommer till att droppa ner mellan linjerna och utmana backlinjen eller öppna upp försvar är Lee bra. Det finns stor utvecklingspotential här.

Tippning

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10. Valencia

11. Osasuna

12. Deportivo Alavés

13. Levante

14. Espanyol

15. Granada

16. Cádiz

17. Getafe

18. Mallorca

19. Elche

20. Rayo Vallecano